BURKA AŞ
TR | ENG
“Çevreye ve İnsana Duyarlı Kalite Odaklı Üretim”

  • ANA SAYFA
  • KURUMSAL
    • HAKKIMIZDA
    • MİSYON & VİSYON
  • HİZMETLERİMİZ
    • Elektrik Üretimi
    • Bakım Onarım Servis
    • Enerji Verimliliği
    • E-Katalog
    • Anahtar Teslim Biyogaz Tesisi
    • Anahtar Teslim Güneş Enerjisi Projeleri
    • Anahtar Teslim Rüzgar Enerjisi Projeleri
    • Anahtar Teslim Mikro HES Projeleri
    • Laboratuvar Hizmetleri
    • GES Bakım Onarım ve Servis
    • Termal Kamera Ölçümleri
  • REFERANSLAR
  • SERTİFİKALARIMIZ
  • PARTNERLERİMİZ
  • DUYURULAR
    • DUYURULAR
    • FOTO GALERİ
  • SSS
  • İLETİŞİM
    • İNSAN KAYNAKLARI

Anahtar Teslim Biyogaz Tesisi

Burka AŞ

BİYOGAZ NEDİR?

Biyogaz ,organik bazlı atıkların oksijensiz ortamda (anaerobik) fermantasyonu sonucu ortaya çıkan renksiz, kokusuz, havadan daha hafif, parlak mavi bir alevle yanan ve bileşiminde %50-%80 metan ,%30-%40 karbondioksit, %3 hidrojen sülfür ile çok az miktarda azot ve hidrojen bulunan bir gaz karışımıdır.

 

Biyogazın Isıl Değeri


1 m3 biyogazın sağladığı ısı miktarı 4700-5700 kcal/m3’dir.

1 m3 biyogaz;      0,62 litre gazyağı,

                           1,46 kg odun kömürü,

                           3,47 kg odun,

                           0,43 kg bütan gazı,

                           12,3 kg tezek

                           4,70 kWh elektrik enerjisi eşdeğerindedir.

1 m3 biyogaza 0,66 litre motorin, 0,75 litre benzin ve 0,25 m3 propan eşdeğer yakıt miktarlarıdır.

Biyogaz Üretiminde Kullanılan Organik Atık/Artık Hammaddeler


Hayvansal Atıklar

Sığır, at, koyun, tavuk gibi hayvanların dışkıları, mezbahane atıkları ve hayvansal ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklar özellikle kırsal kesimler için önerilen biyogaz tesislerinde kullanılmaktadır.

Bitkisel Artıklar

İnce kıyılmış sap, saman, anız ve mısır artıkları, şeker pancarı yaprakları ve çimen artıkları gibi bitkilerin işlenmeyen kısımları ile bitkisel ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan artıklardır.

Organik İçerikli Şehir ve Endüstriyel Atıklar

Kanalizasyon ve dip çamurları, kağıt, sanayi ve gıda sanayi atıkları, çözünmüş organik madde derişimi yüksek endüstriyel ve evsel atık sular biyogaz üretiminde kullanılmaktadır. Bu atıklar Özellikle belediyeler ve büyük sanayi tesisleri tarafından yüksek teknoloji kullanılarak tesis edilen biyogaz üretim merkezlerinde kullanılan atıklardır.

 

 image here

 

 

BİYOGAZ ÜRETİMİ MİKROBİYOLOJİSİ

Hidroliz aşaması: İlk aşamada mikro organizmaların salgıladıkları selular enzimler ile çözünür halde bulunmayan maddeler çamur içerisinde çözünür hale dönüşürler. Uzun zincirli kompleks karbonhidratları, proteinleri yağları ve lipidleri kısa zincirli yapılara dönüştürürler. Bu basit organiklere dönüşüm sonucunda birinci aşama olan hidroliz tamamlanmış olur.
 Asit oluşturma aşaması: Çözünür hale dönüşmüş organik maddeleri asetik asit, uçucu yağ asitleri, hidrojen ve karbondioksit gibi küçük yapılı maddelere dönüşür. Bu aşama anaerobik bakteriler ile gerçekleştirilir. Bu bakteriler metan oluşturucu bakterilere uygun ortam oluştururlar.
 Metan oluşumu: Bakterilerin asetik asiti parçalayarak veya hidrojen ile karbondioksit sentezi sonucunda biyogaza dönüştürülmesi işlemdir. Metan üretimi diğer süreçlere göre daha yavaş bir süreçtir. Metan oluşumundaki etkili bakteriler çevre koşullarından oldukça fazla etkilenirler.

Biyogaz tesisleri planlanan amaca göre farklı teknolojiler kullanılarak inşa edilmektedirler. Biyogaz tesislerinin kapasite olarak sınıflandırılması aşağıdaki gibidir:

• Aile tipi : 6 -12 m3 kapasiteli
• Çiftlik tipi : 50 -100 -150- m3 kapasiteli
• Köy tipi : 100- 200 m3 kapasiteli
• Sanayi ölçekli tesisler : 1000 - 10.000 m3 kapasiteli

 

Biyogaz Üretiminde Kullanılan Sistemler


a) Kesikli (Batch) Fermantasyon
Tesisin fermantörü (üretim tankı) hayvansal ve/veya bitkisel atıklar ile doldurulmakta ve alıkoyma - bekletme süresi kadar bekletilerek biyogazın oluşumu tamamlanmaktadır. Kullanılan organik maddeye ve sistem sıcaklığına bağlı olarak bekleme süresi değişmektedir. Bu süre sonunda tesisin fermantörü (reaktörü) tamamen boşaltılmakta ve yeniden doldurulmaktadır.

b) Beslemeli - Kesikli Fermantasyon
Burada fermantör başlangıçta belirli oranda organik madde ile doldurulmakta ve geri kalan hacim fermantasyon süresine bölünerek günlük miktarlarla tamamlanmaktadır. Belirli fermantasyon süresi sonunda fermantör tamamen boşaltılarak yeniden doldurulmaktadır.

c) Sürekli Fermantasyon
Bu fermantasyon biçiminde fermantörden gaz çıkışı başladığında günlük olarak besleme yapılır. Sisteme aktarılan karışım kadar gazı alınmış çökelti sistemden dışarıya alınır. Organik madde fermantöre her gün belirli miktarlarda verilmekte, alıkoyma süresi kadar bekletilmekte ve aynı oranlarda fermente olmuş materyal günlük olarak fermantörden alınmaktadır. Böylece günlük beslemelerle sürekli biyogaz üretimi sağlanmaktadır.

Biyogazın Kullanım Alanları

Biyogaz doğalgazın kullanım alanlarıyla parelel olarak kullanılabilen bir enerji kaynağıdır. Biyogaz kullanım alanları  aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Doğrudan yakarak ısınma ve ısıtma

Motor yakıtı olarak kullanımı suretiyle ulaşım

Türbin yakıtı olarak kullanımı ile elektrik üretimi

Yakıt pillerinde kullanımı

Mevcut doğalgaza katılarak maliyetlerin düşürülmesi

Kimyasal maddelerin üretimi sırasında biyogaz kullanımı

Tüm bu kullanım alanlarının yanı sıra biyogaz çevreye karşı duyarlı bir enerji kaynağıdır. Bu yüzden gelişen koşullarda çevre kirliliğinin önlenmesinde yeşil yakıt olarak bilinen organik madde kökenli biyogaz kullanımı daha önemlidir. Biyogaz üretimi için kullanılan ham maddeler tarımsal arazilerde üretildiği için, tarımsal işletmelerde gerek seraların ve iskân yapılarının ısıtılmasında gerekse traktörlerin yakıtı olarak kullanılmasında önemli bir fayda sağlayabilmektedir. Bu şekilde kullanılan biyogaz işletme maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaktadır.

  
                                                                                                  

Haberler ve Duyurular

Dünya Enerji Konseyi (WEC) tarafından 125 ülkenin verileri kıyaslanarak hazırlanan Dünya Enerji Trilemma Endeksi 2018’de, Türkiye bir önceki yıla göre
Türkiye’nin Dünya Enerji Sıralaması 6 Sıra Yükseldi!

Dünya Enerji Konseyi (WEC) tarafından 125 ülkenin verileri kıyaslanarak hazırlanan Dünya Enerji Trilemma Endeksi 2018’de, Türkiye bir önceki yıla göre... Devamı

13.12.2018 09:51:09

Elon Musk, Güney Avustralya’nın kesintilere eğilimli elektrik şebekesine yardımcı olacak aynı zamanda yenilenebilir enerjinin sektörde öneminin artmas
Tesla’nın 50 MW Depolama Sistemi Enerji Ulaşımının Zor Olduğu Yerlerde!

Elon Musk, Güney Avustralya’nın kesintilere eğilimli elektrik şebekesine yardımcı olacak aynı zamanda yenilenebilir enerjinin sektörde öneminin artmas... Devamı

11.12.2018 09:54:33

Konya’nın Hüyük ilçesinde kurulan 30’ar metre çapındaki 2 rüzgar gülünden meydana getirilen santralde üretilecek enerjiyle, 200 bin dekarlık tarım ara
Konya’da Rüzgar İle 200 Bin Dekarlık Tarım Arazisinin Sulaması Yapılacak

Konya’nın Hüyük ilçesinde kurulan 30’ar metre çapındaki 2 rüzgar gülünden meydana getirilen santralde üretilecek enerjiyle, 200 bin dekarlık tarım ara... Devamı

4.12.2018 09:34:32

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekimde Türkiye’nin toplam ithalatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13 artış göstererek 15 mil
Türkiye’nin Enerji İthalatı Ekim’de Yüzde 16 Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekimde Türkiye’nin toplam ithalatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13 artış göstererek 15 mil... Devamı

3.12.2018 08:33:27

Küresel olarak yüzer güneş enerjisi santrallerinin kapasitesi dört yıldan kısa bir sürede yüz kattan fazla artış gösterdi.

Dünya Bankası’nın yayınlad
Küresel Yüzer GES Kapasitesi Hızlı Artış Gösteriyor

Küresel olarak yüzer güneş enerjisi santrallerinin kapasitesi dört yıldan kısa bir sürede yüz kattan fazla artış gösterdi. Dünya Bankası’nın yayınlad... Devamı

30.11.2018 09:05:39

Ana Sayfa

Hakkımızda| Referanslarımız

İletişim

Tel: +90(224) 371 00 85 Mail: info@burkaenerji.com

BURKA AŞ. © 2013 |Agent Danışmanlık
facebook twitter skype google